MOTOCROSS je nastao kao kombinacija engleskih reči motorcycle i Cross Country, što znači vožnja po terenu.

To je disciplina koja se vozi na motociklima i četvorociklima. Nastala je još početkom 1900ih godina u Velikoj Britaniji. Prva velika trka bila je 1924. godine u Kamberliju. Tek tokom 30ih godina, ovaj sport postaje planetarno popularan.

Posebnost vozila koja se koriste u motocrossu je to što su posebno urađena za ovu svrhu. Gume su specifično urađene i nema ih na drugim vozilima. Ova vrsta motora nema žmigavce i stalak. Kao sportska oprema nikako nisu namenjeni za vožnju u saobraćaju. Namenjena su samo za takmičenja i za vožnju po putevima koja su namenjena samo za motocross.

Veoma je važno poštovati pravila ovog sporta. Morate imate kacige, rukavice, plastični štit za grudi, leđa, ramena i međunožije. Povrede tokom vožnje su veoma česte. Uglavnom ih izazovu teže staze za vožnju, vreme i temperature, nedisciplina vozača, a ponekad i kvarovi na motoru.
Intresantno je da motocross smeju da voze i maloletnici, ali isključivo pod nadozorom roditelja. Ono što osobe koje imaju manje od 18 godina mogu da voze se zove korser.
Najpoznatiji proizvođači opreme za motocross su “Shark”, “Shoei”, “Alpinestars”, “Sidi”, “XTar”, “Amazon”, “No Fear”, “Fm”.

Najveća takmičenja u ovom sportu su:
FIM Motocross World Championship
AMA Motocross Chamiponship
Motocross des Nations
British Motocross Championship

Vrste motocrossa:

Freestyle – Akrobatska vožnja, bez trke

SuperMoto – Sastoji se iz tri dela. Vožnja po “prljavštini”, po prljavom putu sa preprekama i asfaltnom putu.

ATV-Quad Motocross – Trke četvorotočkaša

Supercross – Atraktivna vožnja motokrosa na stadionu ,arenama i halama.

SideJeeps – Vožnja sa prikolicom