Brejkdens (Breakdance) je nastao sedamdesetih godina na ulicama Južnog Bronksa, a potom se „preselio“ u Njujork. Stvorili su ga Afro-Amerikanci i omladina iz Puerto Rika. Karakterišu ga jedinstveni akrobatski pokreti. Breakdance je autentični predstavnik subkulture.

Ovaj ulični ples je najmlađi element hip-hopa. Na samom početku, dok je još uvek bio suvi underground, posebno su se isticali članovi breakdance grupa „Black Spades“, „Young Spades“ i „Baby Spades“.

Godinama je ova crnačka kultura dobijala na popularnosti, pa su i belci počeli da se bave breakdanceom. Tada je došlo do sukoba oko naziva ovog plesa… Da bi sačuvali korene svoje kulture, Afro-Amerikanci su brejkdensere počeli da zovu b-bojevima, a ples b-bojing. Ime brejkdens je tada ostalo rezervisano za belce.
Osoba koja se bavi ovom vrstom plesa, od zavisnosti pola se naziva B-Boy (muško) ili B-girl (žensko). Takođe se koriste i nazivi kao Flyboy, Flygirl, Breaker itd.
Breakdance se razvio posle Dj-inga, MC-inga i Graffiti Writera. Tokom godina, ovaj ples je razvio i dve nove grane, popping i locking.