Ne bi ja bio ja, a da ne pišem o extremnim sportovima.

Ovoga puta je u pitanju extreman, mlad i veoma čudan sport, a opet jako privlačan i zabavan, i siguran sam da bi barem jednom probali Pogo stick.

Extreme Pogo ili Xpogo je ekstremni sport koji uključuje jahanje i izvođenje trikova na specijalno dizajniranim “ Pogo štapovima“.

Današnji Xpogo štapovi imaju potencijal da odskoče i do tri metra, mereno od zemlje do dna pogo štapa.

Ekstremni Pogo je relativno nov i popularan ekstremni sport i  jako je posećen na You tube.

Sam nastanak Xpogo je malo diskutabilan postoji više teorija, ali priznato je od Xpogo zajednice da je Dejv Armstrong iz Provo prvi predstavio  trikove na traditional steel spring pogo, 1999 godine.

Dejv je napravio web sajt Xpogo.com da bi mogli svi ljubitelji i fanovi pogo štapa da šeruju slike i video sadržaje.

Ubrzo nakon Dejva, još nekoliko pojedinaca počeli su da samostalno stvaraju ideju o pogo Xsportu. Među tim pojedincima bili su Nick McClintock, Nick Ryan, Fred Grzybowski, Dan Brown, Rick Gorge, i Matt Malcolm.

Svaki od njih je verovao da je baš on stvorio ovaj sport. Kolektivni osnivači Xpogo su se na kraju povezali na Xpogo.com i zajedno pokazali trikove i postavili temelje za sport u celini.

Od 2000. do 2004. godine, skupovi Xpogo sportista počeli su da se pojavljuju po Sjedinjenim Američkim Državama, a međunarodni skupovi u zemljama kao što je Holandija inspirisana Xpogo.com

2004. godina je bila prva godina u kojoj su bili dostupni ekstremni pogo štapovi,  koji su definisani da mogu da podignu odraslog čoveka i preko tri metra, prvi Xpogo stik je Flybar 1200 od S.B.I. Enterprises

Xpogo sport se još uvek smatra za mlad sport ali jako brzo napreduje, i u velikom je usponu po popularnosti.

Sve je više takmičenja, priznavanje Pro-sportista, pojavljivanje u reklamama i medijima, muzičkim spotovima pa čak i u filmovima, tako da Xpogo raste ka globalnoj popularnosti.