BMX bajs je i dalje jedini bicikl kojem može da se zalepi etiketa underground, urbanog, uličnog stila života.

Nastao je 70ih godina prošlog veka, kada je freestyle kultura bila na svom vrhuncu. Najviše se, na samom početku, vozio u Južnoj Kaliforniji, a onda je “naselio” ceo svet. Vrhunac svoje popularnosti doživeo je 80ih godina.
BMX biciklizam je danas disciplina na Letnjim Olimpijskim Igrama.

BMX je i vrsta bicikla koji se koristi pri svakodnevnim, kao i sportskim aktivnostima. Bicikl je konstruisan prevashodno za zemljane puteve, koji se koriste na motkros trkama.

BMX bicikl je sjajan za manevar u vazduhu. Ram bicikla je većim delom izrađen od čelika, a skuplji modeli izrađeni od dosta lakšeg aluminijuma. U zavisnosti od discipline u kojoj se koriste zavisi i od kog materijala će BMX bicikl biti izrađen. U koliko se bicikl koristi u disciplinama koje zahtevaju snagu, bicikl će većim delom biti izrađen od čvršćeg i izdržljivijeg čelika. U sastavu izdržljivijih modela se takođe može naći i hrom.
Stariji BMX bicikli su imali veće zupčanike, ali su primerci koji su kasnije proizvedeni imali manje zupčanike što je dosta doprinelo tome da se smanji težina bajsa.

.

Najveći deo freestyle, uličnih i park BMX bicikla imaju 36 žica. Točkovi su prečnika od 40 do 60 cm, ali su najzastupljeniji točkovi prečnika 51 cm. Mlađi vozači koriste točkove prečnika od 40 do 46 cm.

BMX bicikl se prozvodi u 6 varijanti
• BMX za zemnjane puteve,
• Fletlend BMX
• Freestyle BMX
• BMX za park
• Trkački BMX
• Ulični BMX.

Photo by Dejan Tomić